Svečano otvoreno hidroavionsko pristanište u Veloj Luci

Svečano otvoreno hidroavionsko pristanište u Veloj Luci

U petak, 2. 10 je Veloj Luci održan promotivni let hidroaviona, njemačke tvrtka European Coastal Airlines (ECA), koji već tjedan dana dva puta dnevno povezuje Split i Velu Luku. Hidroavion tipa DHT Otter 6-300, čiji kapacitet je 19 putnika, inaće povezuje s kopnom i otok Hvar, Mali Lošinj, Lastovo i otok Rab.

Na upit novinara, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela izjavo je da je ovaj dugo očekivani projekt rezultat pozitivnog napretka Vele Luke s ciljem boljeg povezivanja otoka Korčule s kopnom, kako u ekonomskom tako i u turističkom smislu. Za realizaciju ovog projekta, bilo je potrebno raspisati natječaj za koncesiju i uvrštenje u postojeći prostorni plan, reorganizirati putnički promet na još uvijek postojećem trajektnom pristaništu, te uskladiti sa prometovanjem trajekta, katamarana i autobusa, budući da novo trajektno pristanište nije gotovo, pa je bilo bojazni i oko eventualne gužve za vrijeme turističke sezone. Vlasnici ribarskih koća i plovila koji su u blizini imali vez, bez nekih većih problema pristali su da se ponton montira na tom prostoru.

Koliko je značajno da je Vela Luka s kopnom povezana još jednim vidom povezivanja, govori i činjenica da su predstavnici njemačke tvrtke European Coastal Airlines, odabrali baš Velu Luku kao destinaciju od koje očekuju značajnu dobit.

Vela Luka je ovim projektom dobila i nekoliko novih radnih mjesta, što je u vremenu kada se ljudi teško zapošljavaju svakako značajno istaknuti.

Događaju su prisustvovali direktor ECA-e Klaus Dieter Martin, načelnik općine Vela Luka Tonko Gugić Bakan, donačelnik Zoran Manestar, predsjednik općinskog vijeća Dragiša Barčot, ravnatelj Županijske lučke uprave Boris Žuvela, direktor TZ Vela Luka Dorjan Dragojević, saborski zastupnik Mladen Marelić, te predstavnici medija.

Tekst: Željana Petrić
Foto: Marin Baničević