Održana prezentacija varijantnih idejnih rješenja uređenja obale Kale-Vranac sa Tranulovim mostom

Održana prezentacija varijantnih idejnih rješenja uređenja obale Kale-Vranac sa Tranulovim mostom

Županijska lučka uprava Vela Luka organizirala je danas prezentaciju svojih razvojnih planova „Varijantnih idejnih rješenja uređenja obale Kale-Vranac sa Tranulovim mostom“ u kongresnoj dvorani hotela Korkyra. Idejna rješenja su predstavili izrađivači tvrtke Trames d.o.o. iz Dubrovnika: Zoran Ivanković, tehnički direktor; Ivica Banovac, prometni planer;Dalija Đuratović, arhitekt i Marko Glavinović, dipl.ing.građ. Prezentaciji su nazočili gosti Helena Kangjera iz županijske razvijne agencije DUNEA, voditeljica ureda u Bruxellessu i Miho Baće, pročelnik za komunalne poslove, promet i veze iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Boiris Žuvela, avnatelj ŽLU pozdravio je nazočne načelnika Tonka Gugića Bakana, zamjenika Zorana Manestra, predsjednika Općinskog vijeća Dragišu Barčota, te gospodarstvenike i kulturne radnike Vele Luke. Ukaratko je naveo razvojne planove i projektni zadatak.

Izrađivači tvrtke Trames d.o.o. su predstavili idejno rješenje uređenja obale istok-Kale i uređenje obale zapad-Vranac, kao i izgradnju nove rive istok-Tranulotov most, a sve sukladno Planu razvoja lučkog područja kao i važećem Prostornom planu Općine Vela Luka. Ukupna dužina zahvata iznosi 1.500 metara, a vrijednost projekata je oko 50 milijuna kuna koji bi se prema riječima Helene Kangjera mogli povući iz EU fondova.

Predstavljena je i ideja izgradnje pješačkog mosta na potezu Vela riva-hotel Posejdon u dužini od 140 metara koji bi skratio pješačenje dubokim zaljevom od dva kilometara.

- Izgradnja pješačkog mosta imala bi nemjerljivo značenje za Velu Luku jer povezuje dvije obale, skraćuje put, približava plažu centru mjesta, smanjuje promet i zagađenje, a „Tranulov most“ se može napraviti u našem brodogradilištu Montmontaža-Geben d.o.o. - iznio je svoje viđenje Boris Žuvela.

Zanimljivo je idejno rješenje arhitektice Dalije Đuratović amfiteatra na obali sa svjetlosnim efektima kretanja valova, koje bi postalo zaštitni znak Vele Luke, kao što su to Morske orgulje u Zadru. No sa još jednim parkiralištem u centru većina se nije složila iako je uvedeno u Prostorni plan Općine Vela Luka.

Nakon izlaganja uslijedila je i diskusija sa postavljanjem pitanja i prijedlozima.

Tekst i foto: Dina Cahun