Započinje izgradnja Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka vrijednosti 111 milijuna kuna!

Započinje izgradnja Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka vrijednosti 111 milijuna kuna!
U Veloj Luci je danas održana početna konferencija projekta „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka”, kojoj su nazočili župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo te saborski zastupnik Branko Bačić.
 
„Danas je lijepi dan za Vela Luku i našu županiju. Ovo je još jedan projekt boljeg povezivanja otoka koji ide u realizaciju i čestitam na tome našoj Lučkoj upravi i svi smo u Županiji ponosni na ovaj projekt.“, kazao je ovom prilikom župan Dobroslavić. Podsjetio je i kako je ova županijska uprava, u mandatu koji je na samome kraju, stavila veliku pozornost na bolje povezivanje otoka, a što je rezultiralo s već sedam projekata, koji su već dobili odluke o financiranju, u pravilu iz EU fondova. „To su Ubli, Vela Luka, Polačište, Puntin, Trpanj, Donje Čelo, Cavtat, a pred nama su još dvije takve luke – Prigradica i Perna. Sigurni smo da ćemo sve te projekte uredno završiti i time ostvariti ono što otocima doista treba i pripada, a to je dobra povezanost i time ujednačena kvaliteta života na otocima, kao što je to na kopnu.“, rekao je. Dodao je i kako je projekt Pomorsko-putničkog terminala iznimno važan za Vela Luku jer će središte mjesta osloboditi od trajektnog prometa, koji će tako biti smješten gdje i pripada – na rub mjesta i spoj obilaznice. Župan Dobroslavić je na kraju najavio i projekt Ribarske luke u Vela Luci, koji je važan za cijelu županiju, a za koji su sredstva osigurana te će biti realiziran.
 
Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Branko Bačić, koji je podsjetio koliko je bio zahtjevan put od same zamisli do današnjeg dana kada su započeli radovi na izgradnji terminala. „Za nas otočane luke i brodovi preduvjet su bilo kakvog razvoja i gospodarske obnove te ostanka na otocima. Bez luka i kvalitetnih brodova otoci stagniraju. Nužno je ulaganje u prometnu lučku infrastrukturu i ovo je jedan od sjajnih projekata koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke, gopodarske i turističke. Cijela hrvatska obala je veliko gradilište i ovolika ulaganja nikada nisu bila na njoj. Brojne luke se realiziraju, samo u našoj županiji ulaže se oko 800 milijuna kuna u lučki sektor, čime se značajno doprinosi poboljšanju života na otocima“, istaknuo je Bačić dodajući kako će se realizacijom svih projekata, među kojima se ističe izgradnja Pelješkog mosta, Korčula približiti ostatku Hrvatske za dva sata.
O važnosti projekta za Vela Luku, ali i trnovitom putu do njegova ostvarenja, govorio je ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela, koji je ovom prilikom zahvalio saborskom zastupniku Branku Bačiću, kao i županu Dubrovačko-neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću i njegovom zamjeniku Jošku Cebalu koji su ih pratili i davali podršku na tom dugogodišnjem putu.
Inače, projekt izgradnje pomorsko-putničkog terminala Vela Luka ukupne je vrijednosti 111.232.917,60 kuna, od čega se 78.931.039,30 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” Radovi obuhvaćaju izgradnju gotovo 500 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte, i to dva za trajekte dužine 70 metara i jedan za trajekt dužine 150 metara. Također, bit će izgrađeno i 18.000 m2 zaobalne linije na kojoj će se formirati stajanke za čekanje za ukrcaj automobila, parkiralište i ostali potrebni manipulativni prostor. Izvođač radova je tvrtka Pomgrad Inženjering, a rok izvođenja 18 mjeseci.
 
Poslušjate: https://www.facebook.com/watch/live/?v=588272772136048&ref=watch_permalink