Projekt koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke – počela izgradnja pomorsko - putničkog terminala

Projekt koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke – počela izgradnja pomorsko - putničkog terminala

Početnom konferencijom projekta u četvrtak, 27. svibnja obilježen je početak radova na izgradnji pomorsko - putničkog terminala Vela Luka.

Za 18 mjeseci ispred bivše tvornice “Jadranka” izgradit će se 515 metara nove obale s tri pristaništa za trajekte i to dva za trajekte dužine 70 metara  i jedan za trajekt dužine 150 metara. Također, napravitće se i 18.000 m2 zaobalne linije na kojoj će se formirati stajanke za čekanje za u krcaj automobila, parkiralište  i ostali potrebni manipulativni prostor.

“Trnovit je bio put do ovog događanja, ali ipak smo ga prešli i došli do ove najvažnije faze. Na tom putu bilo je dosta ljudii ne mogu ih sada svih nabrojati, ali moram spomenuti bivšeg ravnatelja Sretena Žuvelu koji je započeo izradu projektne dokumentacije  i napravio građevinsku dozvolu te proveo natječaj za izvođenje radova još 2013. godine.

Nadam se da ćemo krajem iduće godine imati završen pomorsko - putnički terminal”, poručio je Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka koja je nositelj projekta, upućujući i posebne zahvale saborskom zastupniku Branku Bačiću, kao i županu Dubrovačko - neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću i njegovom zamjeniku JoškuCebalu, te Vladi  Republike Hrvatske koji su ih pratili i davali podršku na dugogodišnjem putu.

Izaslanik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europskeunije Nataše Tramišak, Milivoj Bratinčević, prisjetio se sastanka održanog 2007. godine,

 “To je urodilo plodom ove godine i to na ovaj način koji će pridonijeti boljem povezivanju otoka. Veliki su benefiti za mjesto”, istaknuo je Bratinčević.

 Župan Dobroslavić naglasio je kako je ovo jedan u nizu projekata boljeg povezivanja otoka s kopnom.

„Svi smo u Županiji ponosni na ovaj projekt. Ovdje u Veloj Luci najbolje znamo što će značiti novi terminal. Središte mjesta će se osloboditi od trajektnog prometa i on će biti smješten tamo gdje zapravo i spada, na rub mjesta i spoj obilaznice. Najavljujemo i projekt ribarske luke u Veloj Luci, koji je važan za cijelu županiju. Sredstva su osigurana i njega ćemo također realizirati, sve na korist kvalitetnog života ovdje u Veloj Luci i u cijeloj našoj županiji“, poručio je Dobroslavić.

Saborski zastupnik Branko Bačić približio je javnosti koliko je bio zahtjevan put od same zamisli do ovog dana kojim je obilježen početak radova na dovršetku terminala.

 „Za nas otočane luke i brodovi su preduvjet bilo kakvog razvoja i gospodarske obnove te ostanka na otocima. Bez luka i kvalitetnih brodova otoci stagniraju.
Nužno je ulaganje u prometnu lučku infrastrukturu i ovo je jedan od sjajnih projekata koji će otvoriti nove vidike i mogućnosti razvoja Vele Luke, gopodarske i turističke, istaknuo je Bačić.

Radove u Veloj luci će za 74 milijuna (s PDV-om) izvesti Pomgrad Inženjering, tvrtka renomirana za ovakvu vrstu radova.

“Radi se o opsežnom projektu za kojeg smo mi spremni. Vjerujem da ćemo opravdati očekivanja koja su pred nas postavljena”, poručio je predsjednik Uprave tvrtke Pomgradi nženjering, Nikša Musulin.

Ukupna vrijednost projekta “Izgradnja pomorsko - putničkog terminala Vela Luka“ iznosi 111.232.917,60 kuna, od čega se 77.191.708,72 kuna sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskogfonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Županijske lučke uprave Vela Luka.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.