Korčula dobiva toliko željeni međunarodni aerodrom za hidroavionski prijevoz

Korčula dobiva toliko željeni međunarodni aerodrom za hidroavionski prijevoz

Današnji dan ulazi u povijest Vele Luke i otoka Korčule.

U srijedu, 08. travnja 2015. godine u 14 sati u kongresnoj dvorani hotela Korkyre potpisan je Ugovor o koncesiji za izgradnju hidroavionskog pontonskog pristaništa u luci Vela Luka. Ugovor je u ime Županijske lučke uprave Vela Luka potpisao ravnatelj Boris Žuvela te u ime Europskog obalnog prijevoznika (ECR) direktorKlaus Dieter Martin. Potpisivanju su nazočili Željko Slijepčević, Lučo Jurica i Karl Dankl iz Europskog oblnog avioprijevoznika te saborski zastupnik Branko Bačić, predstavnici medija i djelatnici lučke uprave.

Ovim Ugovorom Županijska lučka uprava Vela Luka dodjeljuje koncesiju Europskom obalnom avioprijevozniku za izgradnju hidroavionskog pristaništa na pontonima što uključuje postavljanje pontona, tri montažna objekta (prodaja karata, ugostiteljski objekt i sanitarni čvor) uređenje i korištenje površine za postavljanje stolova za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i obavljanje djelatnosti prodaje karata, prihvata i otpreme hidroaviona, tereta i putnika u/iz hidroaviona, ugostiteljske djelatnosti te obavljanje djelatnosti priveza i odveza hidroaviona u luci Vela Luka.

-Danas je povijesni dan jer se ponovo uspostavlja zračni promet između Vele Luke i kopna i kao takav pruža bezbroj novih mogućnosti. Boris Žuvela je prepoznao te mogućnosti, napravio dozvole i na taj način omogućio uspostavu hidroavionskog zračnog prometa.“ izjavio je Dieter Martin iz ECA još je dodao da će se prvih 1000 karata prodavati online po promotivnoj cijeni od 99 kuna, a cijena karte će inače biti 199 kuna u jednom smjeru, te da iskustvo sa Jelsom pokazuje da se vrijednost nekretnina povećala.

- Za istaknuti je da će hidroavionskim letovima Vela Luka biti povezana osim sa Splitom I sa Dubrovnikom, a namjeravamo napraviti mrežu I povezati sve otoke na Jadranu između ostalog je rekao Dieter Martin.

Boris Žuvela je istakao kako je Županijska lučka uprava Vela Luka pripremila lokacijsku dozvolu za postavljanje hidroavionskog pristaništa na pontonima te projekt postavljanja kioska i ugostiteljske terase u sklopu pristaništa. Dozvole su gotove tako da se može odmah pristupiti radovima. Županijska lučka uprava je mjesecima pripremala dokumentaciju i natječaj za raspisivanje koncesije te današnjim potpisivanjem uspješno zaključila cijeli proces.

-U izradu navedenih dozvola Lučka uprava je uložila 80 tisuća kuna koje su ovom prigodom dozvole predane predstavnicima Europskog obalnog avioprijevoznika rekao je Žuvela.

-Od 2010. sam uključen u rješavamo povezivanje otoka hidroavionima. Trebali smo mijenjati regulative i u pomorskom i u zračnom prometu. Na području Dubrovačko-neretvanske županije za ovu godinu osigurali smo lokaciju na Lastovu, u Veloj Luci, Gradu Korčuli i u Dubrovniku.Lastovo je već dobilo koncesiju i danas je dobila koncesiju ŽLU Vela Luka. Ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora o koncesiji za Grad Korčulu i da se definira lokacija u Gruškoj luci. To će biti međunarodne hidroavionska luka sa međunarodnom LD oznakom, što će u kontekstu Schengenskog sporazuma imati veliko značenje u budućnosti. rekao je saborski zastupnik Branko Bačić.

Otočki san o aerodromu i zračnoj povezanosti otoka Korčule s kopnom je ostvaren današnjim potpisivanjem ovog važnog Ugovora.

Tekst /foto: Dina Cahun